Wat zijn generieke drugs?

Een generisch geneesmiddel is een geneesmiddel dat niet is gebrandmerkt, maar is vergelijkbaar met een handelsmerk of referentie gelijst geneesmiddel in termen van dosering, toediening en prestatie.

Wat zijn generieke drugs?

Het generieke geneesmiddel is bio-equivalent aan het merkproduct, wat betekent dat er geen significant verschil bestaat tussen de twee geneesmiddelen in termen van de snelheid en de mate van absorptie of als er een verschil is, is het ofwel medisch bedoeld of niet medisch significant.

Een generisch geneesmiddel kan worden verkocht wanneer de octrooibescherming is beƫindigd of de octrooihouder van zijn rechten afzien. Het concurrerende karakter van de drugsmarkt betekent dat zodra het generieke geneesmiddel beschikbaar is, de kosten van het geneesmiddel aanzienlijk worden verlaagd voor zowel het oorspronkelijke merknaamproduct als het generieke geneesmiddel.

Een voorbeeld van een bekend generisch geneesmiddel is metformine, die gebruikt wordt om de bloedsuikerspiegel bij diabetes te verlagen. Sildenafil is de generieke vorm van een geneesmiddel dat ook verkrijgbaar is onder de merknaam Viagra.